İşitme Problemleri

İşitsel Rehabilitasyon nedir?

Duyusal yönetim, öğretim, algısal eğitim ve danışmanlık yoluyla işitme kaybına bağlı fonksiyon, aktivite, katılım ve yaşam kalitesindeki eksikliklerin azaltılmasıdır.

İşitsel rehabilitasyonun yeterli işitsel girdi sağlamanın bir aracı olarak dikkate alındığında, işitme kaybının neden olduğu bilişsel ’yükün’ azaltılmasına yardımcı olabilir ve sonuç olarak, ilgili fiziksel ve psikososyal sonuçları azaltma potansiyeline sahiptir.  İşitsel rehabilitasyon, konuşma dili için gerekli olan işitsel algısal becerileri geliştirebilir ve geri yükleyebilir ve sonuç olarak, konuşma ve işitme süreçleriyle ilişkili diğer bilişsel kaynakların merkezi yönetimini iyileştirmeye yardımcı olabileceği teoridir.

Rehabilitasyonda amaç nedir?

Amaç, işitme kaybı olan bir kişinin yaşam kalitesini artırmak için aktivitelerini ve katılımını arttırmaktır. Yeterli alıcı ve ifade edici iletişim kurmak bu hedefe ulaşmanın önemli bir yoludur.

Bu hedefe aşağıdakilerin bir kombinasyonu yoluyla ulaşılabilir:

  • işitsel işlevi optimize etmek için duyusal yönetim,
  • teknoloji kullanımı ve dinleme ortamının kontrolü konusunda talimatlar,
  • konuşma algısını ve iletişimini geliştirmek için algısal eğitim ve katılımı artırmak için danışmanlık ve hem duygusal hem de pratikte sınırlamaları yönetmek.

İşitsel Rehabilitasyondan Elde Edilen Faydayı Etkileyen Faktörler 

Motivasyon, uyumluluk, yaşam tarzı, beklentiler, destek, yetki duygusu, biliş- dokunsal algı ve görsel algı gibi diğer alanlarda işlev, işitsel ekoloji işitsel rehabilitasyondan elde edilen faydayı etkiler.

İşitme Kaybı Dereceleri ve Yaşadıkları Zorluklar

Normal İşitme ( -10 - 15 dB):
Tutarlı etkili iletişim vardı. Bireyler  sosyal, eğitim ve aile rolünü yerine getirebilir.

Çok Hafif Derecede İşitme Kaybı (16-25 dB):
Gürültülü bir ortamda, 1.5 m mesafede konuşma seslerinin % 10 ‘unu kaçırır ve konuşmayı anlamada zorluk yaşar.Bireyler çoğunlukla kendinden emindir. Sosyal / rol faaliyetlerini bütünleştirme veya yerine getirmede zaman zaman yaşanan zorluklar yaşarlar.

Hafif Derecede İşitme Kaybı (26-40 dB):
Çoğu durumda iletişim düzensizliklerine rağmen etkin bir şekilde iletişim kurabilir, ancak zaman zaman hızda veya tekrarda değişiklik gerektirebilir. Karşılıklı konuşmada zorluk çeker.30 db’lik kayıpta konuşma seslerinin %25-40’ını, 40 dB’lik kayıpta %50’sini kaçırır.Bireyler çoğunlukla kendinden emindir. Sosyal / rol faaliyetlerini bütünleştirme veya yerine getirmede zaman zaman yaşanan zorluklar yaşarlar.

Orta Derecede İşitme Kaybı (41-55 dB):
Kısıtlı bir sözcük dağarcığı kullanıldığında 2-2.5 m mesafeden konuşmanın bir bölümünü anlayabilir. 50 dB’lik bir kayıpta konuşma seslerinin %80-100’ünü kaçırır. Ses kalitesi bozulmuştur.Sınırlı sosyal entegrasyon / eğitim faaliyetleri mevcuttur. Amplifikasyon ve çevresel yardımlar yardımcı olur.

Orta-İleri Derecede İşitme Kaybı (56-70 dB):
Normal iletişim düzeyinde, konuşma seslerinin çoğunu ya da tamamını kaçırır. Akustik olarak elverişli ortamlarda aşina olduğu konularda % 50 konuşma anlayabilme. Konuşma problemleri, dil gecikmesi, öğrenme güçlüğü, dikkat problemleri artar. Özgüven, sosyal entegrasyon, karar vermede zorluklar yaşar.

İleri Derecede İşitme Kaybı (71-90 dB):
Normal iletişim düzeyinde, hiçbir konuşma sesini duymaz. Şiddetli konuşma problemleri, dil gecikmesi, öğrenme güçlüğü, dikkat problemleri vardır. Maksimum yardımla minimal iletişim. Düşük özgüven, sosyal izolasyon.

Çok İleri Derecede İşitme Kaybı (91+ dB):
Normal iletişim düzeyinde, hiçbir konuşma sesini duymaz. Şiddetli konuşma problemleri, dil gecikmesi, öğrenme güçlüğü, dikkat problemleri vardır.

Rehabilitasyon aşaması çeşitli geniş kullanım alanlarını da ele alır:

  • İşitme kaybının doğasını açıklayan, hastanın ve ailesinin sonuçlarının anlaşılmasına yardımcı olan ve hastanın işitmeye ilişkin tutumlarıyla ilgilenen psikososyal danışmanlık sağlanır.
  • Amplifikasyon ve diğer enstrümanlar müdahale sürecinin önemli bir bileşenidir. Bu enstrümanlar arasında işitme cihazları, grup amplifikasyon cihazları ve diğer yardımcı dinleme cihazları bulunur. Odyolog ayrıca hastaya, her cihazın kullanımı ve bakımı, çeşitli durumlarda kullanımı, diğer cihazlarla koordinasyon vb. konularında bilgi verir.
  • İletişim eğitimi, iletişim durumlarını iyileştirmek için öğrenme stratejileri ve işitsel-görsel eğitim ve diğer faaliyetler yoluyla becerilerin geliştirilmesinin yanı sıra dinleme etkinliği sağlanır.
  • Programın genel koordinasyon aşaması, mesleki rehabilitasyon, sosyal hizmet, psikoloji, tıp vb. gibi belirli bir durumda uygun olan diğer kaynakların kullanılmasıyla ilgilidir.

Destek alanları:

  • Doğuştan Gelen İşitme Problemleri
  • Ani İşitme Kaybi
  • İletim Tipi İşitme Kaybi
  • Gürültüye Bağli İşitme Kaybi vb. işitme kaybı durumlarındaa destek verilmektedir.
     
Bilgi Talep Formu 0(501) 377 78 78 WhatsApp